Just Blues

blues, folk, americana si alte radacini

Divele soul-blues ale lui 2009 (Blues Music Awards, partea a 2-a)

Posted by Victor pe 09/05/2009

La categoria “Soul Blues Album of the Year”, Irma Thomas, supranumita “regina soul din New Orleans” a castigat cu albumul “Simply Grand”. Pariul discului a fost sa invite pentru fiecare piesa cate un alt pianist, asa ca pe albumul de anul trecut ii puteti asculta, de pilda, pe Dr. John, pe Randy Newman, dar si pe Norah Jones.

Venerabila Irma Thomas a navigat putin in mainstream in anii ’60, epoca de glorie a soulului. Chiar daca n-a devenit la fel de celebra precum Aretha Franklin, i-ati ascultat cu siguranta o parte din hiturile de la acea data. Ca sa va dau doar un exemplu, Irma Thomas canta in 1964 „Time In on My Side” mai dihai decat Rolling Stones. Recunoasterea a venit abia dupa 45 de ani de cariera: acum doi ani, regina soul primea Grammy-ul pentru cel mai bun album de blues contemporan.

De pe ultimul disc, va propun o piesa care te duce cu gandul, vrei nu vrei, la Katrina si New Orleans. De altfel, dupa inundatiile de acum cativa ani, multe albume blues si soul au fost marcate de traumele lasate de uragan. Piesa se cheama „River Is Waiting”. Este o reluare a unei compozitii a lui John Fogerty, cantata intr-o varianta usor dusa spre gospel, gen de care Irma Thomas s-a apropiat mai cu seama in anii ’90.

Etta James (71 de ani) este o veche abonata la premiile pentru soul-blues si blues traditional: pana acum are 17 distinctii Blues Music Awards. Dar poate ca si mai importante sunt cele patru Grammy-uri obtinute pana in prezent. Cu vocea sa contraalto, reuseste un sound aflat la granita dintre jazz, soul si blues, lucru evident chiar in una dintre cele mai celebre piese ale sale, „At Last”. (Piesa a fost interpretata in filmul de anul trecut „Cadillac Records” de catre Beyonce care s-a impaunat atat de mult cu melodia si cu faptul ca a jucat rolul lui Etta James, incat aceasta din urma a inceput sa vitupereze contra interpretarii jalnice a lui Beyonce). Ascultati, insa, alta melodie la fel de celebra, „I’d Rather Go Blind”, lansata in anii ’60 si preluata ulterior de Koko Taylor, Rod Stewart, Paul Weller si, ati ghicit!, Beyonce.

Reclame

Un răspuns to “Divele soul-blues ale lui 2009 (Blues Music Awards, partea a 2-a)”

  1. […] standard cu iz de New Orleans (de unde vin și doi dintre colaboratorii de pe album: Dr. John și Irma Thomas, ca să nu mai vorbim de aranjamentele muzicale marca Alain Toussaint). Să-l lăsăm dară să […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: