Just Blues

blues, folk, americana si alte radacini

Un Jimmy Page cu degetul strambat de Renne Zellweger

Posted by Victor pe 07/06/2009

 

Despre Jack White voi face vorbire, rockerul indie get-beget care flirteaza de ani buni cu rock blues-ul din anii ’70.

In anii 90, Jack White lucra ca tapiter in Detroit si canta in diverse trupe locale de garage rock. Asa se naste duo-ul The White Stripes, care ajunge sa combine riffurile punk rock cu coveruri dupa Robert Johnson si Blind Willie McTell. Asa se face ca Jack White este comparat cu Jimmy Page. Nu degeaba tapiterul din Detroit ajunge pe locul 17 in topul revistei „Rolling Stone” al celor mai buni chitaristi din toate timpurile.

Chiar daca in acest an a format un proiect in care blues-ul a fost lasat deoparte (e vorba despre supergrupul de rock alternativ The Dead Weather cu solista de la The Kills si chitaristul de la Queens of the Stone Age), White a facut totusi istorie cu The White Stripes, un duo in care a cantat impreuna cu fosta sotie, Meg White. Acum doi ani, grupul a fost nevoit sa amane mai multe concerte dintr-un turneu, in urma atacurilor de panica acuzate de Meg. Va propun un brit-blues cu distorsuri de pe albumul „Elephant” din 2003, disc inregistrat exclusiv cu echipamente construite pana in 1963. Piesa se cheama „Ball and Biscuit”.

In 2005, Jack White porneste o alta poveste muzicala, The Raconteurs. Povestasii din Nashville, Tennessee, canta de zor un blues rock ce aminteste, printre altele, de Led Zeppelin. In 2006 sunt invitati sa deschida cateva dintre concertele lui Bob Dylan, pentru ca peste doi ani sa sustina primul lor recital de la festivalul de jazz din Montreux. Va propun o piesa de pe al doilea album, „Consolers of the Lonely” (mai multe despre acest disc am scris aici). Se chema „Old Enough” si aduce aminte de spiritul The Who. Vioara insa mi-a amintit de bluegrassurile interpretate de White in „Cold Mountain”. In timpul filmarilor din 2003, chitaristul a avut o idila cu Renne Zellweger. Cei doi s-au ales cu un accident de masina, in care White s-a rupt aratatorul de la mana stanga.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: