Just Blues

blues, folk, americana si alte radacini

The Dude, inapoi in popicarie

Posted by Victor pe 22/02/2010

“Tipul” din The Big Lebowski, are mari sanse sa se aleaga, in sfarsit, cu un binevenit Oscar.  Unul dintre preferatii fratilor Coen, Jeff Bridges suna surprinzator de bine in Crazy Heart.  Semifictiune, semibiopic (scenariul e inspirat din biografia cantaretului de honky-tonk western swing Hank Thompson), filmul curge fara cusur, cu un scenariu legat, cu scene de viata sau de concert nemilos de verosimile si, mai intai de toate, cu o muzica croita pentru The Dude insusi. Coloana sonora e cosemnata de T-Bone Burnett, vinovatul pentru bluegrassul de-ti ia mintile din O Brother, Where Art Thou?, si nu duce lipsa de usoare tuse de blues si gospel.

Bridges intra sub pielea unui cantaret de country ajuns la apusul carierei. Alcoolic si nemaidorit de nimeni (nici de fiul parasit cu 20 de ani in urma, nici de mai tanara jurnalista care-i cade cu tronc), cantaretul de country Bad Black abia reuseste sa mai cante prin vreun club local sau prin vreo popicarie, in vreme ce tanara generatie (Colin Farrell) face bani frumosi dintr-un country de mucava, artificial si fara noima.

T-Bone Burnett a adaptat cu grija orchestrația pentru vocea si timbrul lui Bad Black. ”Unul dintre primele sfaturi pe care mi le-a dat regizorul Scott Cooper a fost sa-mi inchipui ca, daca ar fi existat, Bad ar fi fost cel de-al cincelea om de baza din Highwaymen”, spune Bridges, referindu-se la supergrupul country format din Johnny Cash, Jennings, Willie Nelson si Kris Kristofferson.

Intr-un interviu pt. CBS, Bridges spune ca “filmul s-a nascut acum trei zeci de ani, cand am turnat impreuna cu Kristofferson pelicula Heaven’s Gate. Acolo i-am intalnit pe T-Bone Burnett si pe Stephen Bruton (care a compus, dealtfel, pentru Crazy Heart – n.n.), cand Kris ne-a invitat sa cantam scurte bucati din acel film. Sase luni am tot improvizat seara de seara si am ramas prieteni de atunci. La filmarile pentru Crazy Heart, Stephen (a murit in 2009 – n.n.) a fost langa mine tot timpul, m-a invatat cum sa cant, cum sa fac un solo”.

Ascultati o piesa honky-tonk interpretata de Bridges (in film, este si o versiune in duet cu Farrell), care mi s-a lipit ca scaiul de cochilie si scarita 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: