Just Blues

blues, folk, americana si alte radacini

Un orb citeste ziarul: blues pe nevazute

Posted by Victor pe 06/03/2010

Blind Willie McTell

Povestea cantaretilor orbi de blues incepe cu Blind Lemon Jefferson, autorul unora dintre cele mai vechi inregistrari de blues, datand din anii 1920. Tot in aceeasi perioada debuteaza si Blind Blake si Blind Willie McTell.

Perioada interbelica n-a fost prea prietenoasa pentru artistii de culoare, cu atat mai putin pentru cei nevazatori, ceea ce inseamna ca interpretii orbi petreceau zile intregi exersandu-si pipaitul si auzul si imbunatatindu-si abilitatile vocale. McTell, de pilda, putea sa mearga singur chiar si cu metroul new-yorkez, ghidandu-se doar dupa ecourile propriei voci.

In anii ’30, unul dintre cele populare cupluri de blusman-i este compus din doi nevazatori: muzicutistul Sonny Terry si chitaristul Blind Boy Fuller. In ciuda handicapului, cei doi sunt considerati printre cei mai mari virtuosi din nisa de blues.

In ciuda handicapului lor, versurile interpretilor orbi de blues sunt pline de imagini si culoare. McTell descrie cum stelele cad de pe cer, iar Jefferson canta despre cum e sa conduci o masina, sa joci carti sau sa citesti ziarul. Sigur, cel mai celebru ramane Ray Charles, care porneste de la blues si ajunge la soul via gospel. Ascultati insa o poveste despre noaptea cea neagra spusa de Blind Lemon Jefferson, considerat „parintele bluesului texan”. (Sursa: David Evans, The Story of Blues, Penguin, 2005)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: