Just Blues

blues, folk, americana si alte radacini

Jimi Hendrix, primul satelit ajuns pe Neptun

Posted by Victor pe 12/03/2010

Valleys of Neptune

Douasprezece versiuni inedite va asteapta pe albumul Valleys of Neptune, compilatie scoasa la inceputul lui martie de Sony impreuna cu fundatia legatara Experience Hendrix.

 Majoritatea pieselor de pe disc urmau sa apara pe cel de-al patrulea disc antum al lui Hendrix, continuarea la Electric Ladyland. Au fost inregistrate in prima parte a lui 1969, la un an inainte de controversata sa moarte (nu demult, un fost membru al echipei de turneu a lui Jimi sustinea ca moartea a fost provocata de managerul chitaristului, care vana niste asigurari grasutze).

Fostul inginer de sunet al lui Hendrix, Eddie Kramer, a petrecut un an intreg prin arhiva cu benzile lui Hendrix ca sa selecteze din variantele aruncate la cos sau considerate insuficient de finisate. ”Fara sa fie neaparat spectaculos, albumul Valleys of Neptune ofera totusi cateva momente care vor entuziasma fanii, cum este versiunea inediata a piesei Sunshine of Your Love a celor de la Cream”, apreciaza cronicarul de la Le Figaro. Piesa a circulat si in alte variante, dar ascutati-o pe cea remasterizata pe noul disc:

Si varianta de concert din 1968 a celor de la Cream (cu un Clapton mustacios, plus Ginger Baker):

Melodiile nu sunt neaparat niste ”inedite” marete si nemaiuzite, caci au mai aparut pe albume/compilatii anterioare. De altfel, in ultimii 40 de ani, piata a fost plina de concerte piratate, B-sides, inregistrari de studio nefinisate si altele, pt. ca in timpul vietii, intr-o cariera de patru ani, Hendrix n-a avut timp de mai mult de trei albume de studio.

Foarte interesant suna Mr. Bad Luck si Stone Free. Va mai propun, insa, o alta melodie a lui Hendrix, o preluare dupa Elmore James, de data asta. Adaptarea suna ca de la mii de ani-lumina fata de orginalul melodiei Bleeding Heart. Gustati si va minunati: (Iar apoi ziceti-mi si mie care va place mai mult)

Reclame

3 răspunsuri to “Jimi Hendrix, primul satelit ajuns pe Neptun”

  1. Originalul este mult peste. Hendrix imi pare ca se grabeste, la propriu, in piesa asta, nivelandu-i toate accentele. O mai salveaza in stilul propriu cu solo-ul de la jumtate, dar nu reuseste sa ii inlocuiasca farmecul cu ceva mai puternic. La Sunshine… este fix pe dos, scoate mai mult decat Cream din partitura originala.
    Alte pareri?

  2. Primele 3 propozitii sunt despre My Bleeding Heart – ca sa fie totul clar.

  3. Victor Popescu said

    la comparatia cream-hendrix sunt complet de acord. la comparatia hendrix-elmore james, azi imi place una, maine alta. nu glumesc, sunt ca magarul lui buridan 🙂 de fapt fiecare versiune are je ne sait quoi-ul ei, de aceea cred ca imi e asa de greu sa ma hotarasc 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: