Just Blues

blues, folk, americana si alte radacini

Negrotei si taranoi: primele inregistrari de blues si hillbilly

Posted by Victor pe 01/04/2010

Etichetele ”race” si ”hillbilly” erau frecvent folosite intre anii ‘20 si ‘40 pentru a numi genurile muzicale din sudul SUA ascultate/interpretate de afro-americani, respectiv de albi. In ciuda segregarii publicitare, albumele apucau cai incrucisate si asa se face ca genurile blues si country-folk se imprietenesc in cluburile de dans si in patefoanele vecinilor.

De fapt, influente reciproce intre blues si country existau deja, asa cum o dovedeste straniul interpret de banjo Dock Boggs, care hibridizeaza in anii ’20-’30 folkul din Apalasi cu bluesul din Delta:

Desi ”race music” este azi o formula incorecta politic, in anii ‘20, eticheta tinea mai degraba de un sentiment de mandrie, de identitate de rasa. Cand un om de culoare dorea sa-si exprime mandria fata de mostenirea sa etnica, se referea la sine ca la “a race man”.

Eticheta “race music” a fost lipita inca de la primele inregistrari de blues, dar n-a fost aplicata atat de frecvent jazzului, mai ales celui adresat albilor si asezat la raftul de “pop music”. „Race music” erau de pilda primele discuri de blues realizate pe la inceputul anilor 1920 de Mamie Smith si vandute ca painea calda: 75.000 de exemplare, o cifra fenomenala pentru acea data. Ascultati o mostra din “crazy bluesul” artistei de vodevil:   

Muzica “hillbilly”, botezata mai tarziu “country/western” se naste din baladele imigrantilor din insulele britanice. Prima inregistrare cu succes comercial este semnata in 1923 de un cantaret din statul Georgia: Fiddlin’ John Carson. Genul prinde repede la fermieri si muncitori, mai ales prin intermediul radioului, mai ieftin decat inregistrarile pentru fonograf.

(Sursa: Larry Starr si Christopher Waterman, American Popular Music, Oxford University Press, 2003)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: