Just Blues

blues, folk, americana si alte radacini

Ou est le Dylan d’antan…

Posted by Victor pe 03/06/2010

Ok. Sunetul n-a fost minunat. Boxele au strănutat uneori, monitoarele de pe scenă par să fi fost cu bube, pentru că bateristul a mai luat-o pe arătură, iar chitaristul-solo îngenunchia pe lângâ monitorul lui Dylan.

Ok. Nici Bob n-a fost tocmai în apele lui. Cu muzicuța a mai ieșit uneori din gamă, dând emoții chitariștilor, dar la orgă parcă i-a ieșit mai bine. Cât despre vocea lui de ”Boogie Man”, da a îmbătrânit și la gâjâiala ce face parte din brand s-a mai adăugat și uzura bătrâneții.

DAAAR! Dar, oameni buni, ce sens are să vă lamentați că n-a cântat ca acum 30-40 de ani? Că a îndrâznit să-și reorchesteze piesele (ca și cum nu face asta la fiecare turneu), care nu mai erau așa de folk-rock ca pe Best Of-urile de la magazin, cum se plângea o spectatoare luată la întrebări de reporterul Mediafax? Că omul nu se mai ridică la statutul lui de protestatar, ci își leagănă bucile pe ritmuri de blues (sau ”country” cum vor fi spus în grabă unii, taxați pe drept cuvânt de Mihai Tița pe VoxPublica)?

SĂ REVENIM. Până una alta a fost cel mai mare concert de blues (7000 de suflete au fost la concert) pe care l-a văzut România postdecembristă. Cine a urmărit ultimele albume ale lui Dylan, va fi văzut că omul a revenit, ca orice moș, la bucuriile adolescenței, când asculta din greu blues și bluegrass la radio. Da, a reorchestrat chiar și piese clasice (cunoscute în varianta folk-rock) de maniere mai bluesy, ca să nu mai vorbim despre bluesurile pur-sânge (vezi setlistul de mai jos anticipat în postul meu anterior).

Dylan a reușit în ultimii ani să readucă în atenție ”rădăcinile” muzicii americane: blues, bluegrass, old-time etc. Este unul dintre cei care participă la reînvierea curentului vag numit ”americana”, după ce acum 40 de ani participa la reînvierea folkului (acel folk din Apalași, care-ți merge la inimă), punând la acea dată umărul la ceea ce apoi se va numi ”folk revival”. 

ÎN CONCLUZIE: Dylan n-a venit cu un best-of, n-a înșirat pe ață hiturile sale (așa cum a făcut Leonard Cohen), ci a vrut să readucă ceva din ”americana” lui de acasă în atenția bătrânului continent. Și eu zic că i-a reușit.

UPDATE

Setlist-ul concertului Bob Dylan, București, 2 iunie 2010, publicat de BestMusic.

 1. Rainy Day Women # 12 & 35
 2. It Ain’t Me, Babe
 3. I’ll Be Your Baby Tonight
 4. Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again
 5. Jolene ( e de pe Together through life , dar eu n-a recunoscut-o!)
 6. Just Like A Woman
 7. Cold Irons Bound
 8. Desolation Row
 9. The Levee’s Gonna Break
 10. I Don’t Believe You (She Acts Like We Never Have Met)
 11. Highway 61 Revisited
 12. Can’t Wait
 13. Thunder On The Mountain
 14. Ballad Of A Thin Man

BIS:

 1. Like A Rolling Stone
 2. All Along The Watchtower
Reclame

9 răspunsuri to “Ou est le Dylan d’antan…”

 1. krossfire said

  Cohen a fost peste, si ca intepretare, si ca selectie de piese dar mai ales ca organizare (unde artistii n-au nimic de spus in esenta). Am apreciat sincer concertul lui Dylan si instrumentatia de nota 10. Totusi, fiind primul concert intr-o tara straina, se cam obisnuieste sa incluzi in playlist mai multe clasice, interpretate pe stil nou sau nu. Oricum, chiar si pentru fanii mai in varsta a fost placut, n-a fost o catastrofa auditiva in stilul Tiersen.

  • Victor said

   Referitor la Cohen, era doar o comparatie de setlisturi (nu una valorica).
   Apoi, referitor la adaptarea la public, banuiesc ca daca iti concepi turneul bazandu-te pe un set limitat de piese, e greu sa-i satisfaci pe toti.
   Mai departe, am observat ca cei care au vibrat cel mai bine au fost cei peste 40 de ani, pe cand pustii pare ca s-au cam plictisit 🙂

 2. krossfire said

  Hmm, nu stiu ce sa zic. Am vazut destui tineri (myself included…22-23) care au vibrat pozitiv la intreg concertul dar si oameni prin zona 50 nemultumiti de setlist 🙂

 3. krossfire said

  Organizarea a fost oricum iritanta. Emagic si-au luat-o in cap dupa primul B’est Fest.

  • Victor said

   De acord. Spatiu a fost amenajat in bataie de joc, iar lipsa ecranelor (de care scriai pe blogul tau) a fost cam neobrazata pt. un concert de asemenea anvergura.

   • krossfire said

    Ce m-a distrat a fost scuza lor : Mutam de pe Balas Soter (care e un spatiu imens si decent amenajat) pe Zone Arena ca-i acustica mai buna (acustica in mijlocul campului ?) si sunt mai multe locuri la tribune ! Era mai fair sa spuna : Oamenilor, nu s-au luat destule bilete !

   • Victor said

    Sunt curios cati oameni vor fi la Clapton (unde biletele sunt si mai scumpe), un muzician inca in vana.
    Eu ma gandesc ca mutarea concertului Dylan poate sa aiba legatura si cu pretul pt. inchirierea stadionului…

 4. silvia said

  apropo de clapton, stai sa vezi si acolo nemultumiti care nu stiu ce face clapton, de fapt, in turneul asta 🙂 o sa spuna si ei ca dom’le, nu mi-a cantat blue eyes blue sau altele.
  si eu am simtit lipsa monitoarelor. mi-a ajuns insa sa-i vad umbra 🙂

  • Victor said

   cartitori se vor gasi mereu. a propos de bagajele de la intrare, la dylan am luat un bilet mai ieftin, la gazon B, dar am preferat sa investesc ceva mai mult la clapton, unde n-am motive sa la bagajele la intrare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: